#5 Hogyan mondjuk el a véleményünket?

Sziasztok,

egy olyan tapasztalatot szeretnék megosztani veletek, amit pár napja egy tréningen láttam. Ez egy olyan tréning volt, amit egy bank vezetői számára tartottunk. Mivel elég interaktív volt, nagyon sokan részt vettek, beszéltek, elmondták a véleményüket.

Viszont óriási különbség látszott aközött, hogy valaki ezt meg tudja-e röviden, profin és meggyőzően tenni vagy pedig egy hosszadalmasabb, szétcsúszott, összeszedetlen hozzászólás volt. Ebből látszik, hogy a nyilvános beszéd készség tényleg nem csak akkor fontos, amikor az ember előad, hanem pont ezekben a mindennapi helyzetekben, például egy tréningen vagy egy megbeszélésen.

Tehát a rossz példa az az volt, hogy valaki jelentkezik, hozzászól, de miközben beszél, akkor találja ki, hogy mit akar mondani. Ez nagyon nagyon nehéz, még rutinos előadók számára is. Ehelyett, amit érdemes csinálni, hogy még mielőtt megszólalok, végig gondolom, hogy mi a fő üzenetem, mi az a 3 dolog, amit mondani akarok. Vagy ha csak egy dolgot akarok mondani és arról szeretném a többieket meggyőzni, akkor mi az a 3 dolog, amivel ezt alá tudom támasztani.

Amit kapok ebben az esetben az egy profi, magabiztos és strukturált hozzászólás. Amikor ilyet láttunk, ami elég ritka volt, mindig azt vettem észre a hallgatóságon, hogy feszülten figyeltek és nagyon tetszett nekik. Az illető úgy jött ki ebből a hozzászólásból, hogy ő tényleg ért hozzá. Amikor valaki értelmes dolgot mondott, viszont nem strukturáltan és összeszedetlenül, akkor a többiek elvesztették a figyelmüket, elkezdtek a telefonjaikkal játszani és se nem ment át az üzenet, se nem alakult ki egy pozitív kép arról a hozzászólóról.

Úgyhogy javaslatom tehát, hogy bármikor is szólalsz meg, gondold meg, hogy mit akarsz mondani, lehetőleg legyen 3 pontod és aköré építsd fel a mondandódat.

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

Sell & Speak Kft.

1163 Budapest, Datolya utca 39.
info [kukac] sellandspeak.com
+36 (30) 93 888 15

Iratkozz fel a várólistára

Amint elérhető lesz az "Értékesítés Személyiségtípusok alapján tréning​" értesíteni fogunk!