#7 Hogyan készüljünk fel egy tárgyalásra?

Sziasztok,

hogyan lehet profin felkészülni egy értékesítési tárgyalásra? Az elmúlt időszakban ismét voltam kint tárgyalni értékesítőkkel és 3 olyan pontot találtam, ami mindenkinek nagyon sokat segíthetne abban, hogy hogyan legyen egy sikeres értékesítési beszélgetése.

Az első pont: alaposan készülj fel az ügyfélből, a cégéből és úgy az egész témával kapcsolatosan. Tehát magyarul, ki az illető, utána néztél-e facebookon, linkedinen, hogy róla mit lehet tudni, van-e valami közös bennetek. Megnézted-e a cégnek a weboldalát, a cégtárban utánanéztél-e, hogy hány alkalmazottja van, mekkora az árbevétele, milyen tevékenységi köre van, valamilyen hírt mostanában publikált-e, mit lehet a cégről tudni, milyen stratégiát követ. Minél felkészültebb vagy, annál jobb számodra.

A második pont: a tárgyalás során hagyd az ügyfelet beszélni. Ne te akard eladni a termékedet, szolgáltatásodat, várd meg, hogy ő elmesélje, hogy miújság a céggel, kérdezz rá, hogy milyen fájó pontjai vannak. Amikor már minden információt megtaláltál, akkor elég, ha bemutatod a megoldásodat tökéletesen.

Végül a harmadik pont: lásd előre a végét. Tudd, hogy mit szeretnél elérni a beszélgetés során. Csak annyi a célod, hogy tovább ajánljon a cégen belül a megfelelő helyre? Információt gyűjtesz még csak a cégről, vagy ő a döntéshozó és szeretnéd megtudni, hogy milyen kritériumok fontosak neki? Akár azért mehetsz oda, hogy le is zárd ezt az ügyletet.

Mindegy, hogy mi az, tudd előre és gondold végig, hogy hogy fogod lezárni. Például most voltam kint egy olyan értékesítővel tárgyalni, aki egy nagyon sikeres beszélgetés végén le is tudta volna zárni az ügyletet, de nem volt nála az a nyomtatvány, amit ki kellett volna tölteni a céggel kapcsolatosan. Úgyhogy annak ellenére, hogy az ügyfél készen állt a vásárlásra, majd át kell még hogy küldje ezt a nyomtatványt e-mailben, és nem tudta elvarrni ezt a szálat, ki tudja még, hogy milyen dolgok jöhetnek közbe.

Még egyszer a 3 dolog:

  1. Készülj fel a cégből és az emberből, akivel beszélni fogsz.
  2. Hagyd őt beszélni, gyűjtsd az információt (szinte mindig ez a legfontosabb dolog)
  3. Pontosan tudd, hogy mi a célod a tárgyalással és legyenek meg a megfelelő eszközeid.

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

Sell & Speak Kft.

1163 Budapest, Datolya utca 39.
info [kukac] sellandspeak.com
+36 (30) 93 888 15

Iratkozz fel a várólistára

Amint elérhető lesz az "Értékesítés Személyiségtípusok alapján tréning​" értesíteni fogunk!