#1 A nyilvános beszéd haszna a munkahelyen

Sziasztok,

ez az első blog bejegyzésem a nyilvános beszéddel kapcsolatosan, de mivel már három nagyon jó technikát megosztottam veletek a videó sorozatban, most egy picit más perspektívából beszélnék a nyilvános beszédről. 

Sokan ugyanis azt mondják, hogy „Á, én nem nagyon szoktam sok ember előtt beszélni, ez nekem igazán komfortos és nem is nagyon kell!” Na most pont ezek az emberek azok, akik a legnagyobb pánikba szoktak esni, amikor valamiért mégiscsak felkérik őket arra, hogy beszéljenek és hidd el, előbb vagy utóbb el fog jönni egy ilyen helyzet. Úgyhogy soha nem túl korai az, hogyha elkezdesz gyakorolni és egy kis magabiztosságot szerzel. 

De most nézzünk mégis egy másik helyzetet, egy olyan munkahelyi helyzetet, amikor például bemész a főnöködhöz egy heti megbeszélésre. 

Mondjuk felkészülnél erre a megbeszélésre ugyanúgy, mint egy beszédre. Legfontosabb, hogy átgondolod: „Mi is igazából a célom? Mi az, amit el szeretnék érni ezen a megbeszélésen? Valószínűleg megkérdezik, hogy mit csináltam az elmúlt időszakban, mi lenne, ha tudnék mondani három egyértelmű dolgot, amit letettem az asztalra a múlt héten. És azt is végiggondolom, hogy mit szeretnék tőle, a főnökömtől támogatásként kérni.” 

Nézzünk erre mondjuk egy példát. Kezdheted úgy, hogy „Múlt héten az egyes projektnek befejeztem a következő mérföldkövét, ezt pénteken még át is küldtem e-mailben, majd arra kérnélek, hogy nézzél rá, hogy ez megfelel-e így neked. A második dolog, hogy van az a felmérés, amit megcsináltam múlt héten ahogy megbeszéltük, át fogom küldeni ma az összefoglalót róla, nagyon fontos lenne, hogy ha lehet, akkor még szerdáig jelezzél erre vissza, mert a bécsi központba el kell küldenem. És végül a harmadik, hogy frissítettem a termékünknek a szabályzatát, így szeptember 1-ével felkerült úgy, ahogy kell az internetre, úgyhogy minden rendben van. És lenne még egy dolog, amit szeretnék kérni, láttam ezt a tréninget, ami úgy látom, hogy nagyon segítene az én munkakörömben. 50 ezer forintba kerül és szeretnék rajta résztvenni. Tudnál ebben segíteni, hogy részt vehessek rajta, rendben van ez így veled?”

Mennyire máshogy hat egy ilyen beszélgetés, ha pontosan tudtad, hogy mi a célod, szépen magabiztosan összefoglaltad és úgy adtad át. Arra is felkészültél, hogy mit szeretnél kérni és esetleg tudtál megfelelő érvekkel alátámasztást adni annak a kérésnek. 

Ez egy annyira ritka képesség, hogy valaki strukturáltan, tisztán meg tud fogalmazni dolgokat, annyira kevesen készülnek fel erre, hogy mind a kollégáid, mind pedig a főnököd nagyon hálásak lesznek azért, ha te ezt így csinálod. Próbáld ki, hogy változtat-e ez valamit a munkahelyi környezetedben.

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

Sell & Speak Kft.

1163 Budapest, Datolya utca 39.
info [kukac] sellandspeak.com
+36 (30) 93 888 15

Iratkozz fel a várólistára

Amint elérhető lesz az "Értékesítés Személyiségtípusok alapján tréning​" értesíteni fogunk!